Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Nova Studija: Ropski Rad Djece Temelj Industrijske Revolucije

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Roblje, ropski rad, robovi, robovlasnici, termini su s kojima se sve češće susrećemo, nekoliko mjeseci unazad, sjećate se vijesti, duže od 3 stoljeća su vlade Australije i Velike Britanije otimale djecu iz siromašnih obitelji, i kao bijelo roblje ih potom brodovima slale u kolonije.


Rad djece, bio je ključna komponenta koja je omogućila uspjeh engleske industrijske revolucije, ustanovljeno je novim istraživanjem vrhunskog ekonomskog  povjesničara. Na temelju jedne od najdetaljnijih statističkih analiza tog vremenskog razdoblja, profesorica s Oxforda, Jane Humphries, utvrdila je da je izrabljivanje dječjeg rada bila puno češća i gospodarski važnija pojava nego što se to ranije smatralo. Njezine procjene ukazuju da je početkom 19 stoljeća, u Velikoj Britaniji bilo više od milijun djece radnika, uključujući i oko 350.000 maloljetnika starosti između sedam i deset godina, što je iznosilo otprilike 15% od ukupne radne snage u zemlji. Ova studija će vjerojatno promijeniti shvaćanja akademskog svijeta o ovom izuzetno važnom periodu za englesku povijest kojim je započeo rast nacionalne ekonomske i imperijalističke moći.

 

Vlasnicima tvornica izvan gradova, u to je vrijeme nedostajala radna snaga koja bi se mogla iskoristiti, a i lokalni poljoprivrednici su bili neprikladni za industrijsku proizvodnju. Stoga su se odlučili iskorištavati maloljetnike prilagođavanjem nove, dječje radne snage za svoje tvornice. "Vlasnici tvornica su bili u potrazi za jeftinom, poslušnom radnom snagom koja je u stanju brzo učiti. Pronašli su je u siromašnoj djeci", izjavila je profesorica Jane Humphries. Njezino statističko istraživanje je precizno pokazalo da je masovno povećanje poslovanja kroz iskorištavanje djece u fabrikama zbog ostvarenja maksimalanog profita započelo otvaranjem novih tvornica u kasnom 18 i početkom 19 stoljeća.

 

Radom profesorice sa Sveučilišta Oxford, otkriveno je da je u razdoblju od 1791 do 1820 godine, kad je u velikim razmjerima započela industrijalizacija, oko 55% od desetogodišnjaka iz radničke klase bilo izrabljivano kao radna snaga, a između 1821 i 1850, taj je postotak skočio na 60%.

Dok ih je prije 1791 bilo nekih dvadesetak posto, broj osmogodišnjih robova iz radničke klase je također znatno porastao početkom industrijske revolucije, otprilike trećina njih je bila dio ukupne radne snage između 1791 i 1850 godine.

Međutim, porast izrabljivanja djece iz radničkih obitelji kao radne snage, bilo je samo proširenje i produženje već tradicionalno prakse kojom su poljoprivrednici i obrtnici upotrebljavali djecu iz radničke klase kao zaposlenike.

Studija profesorice Humphries, koju je upravo objavio Cambridge University Press, pokazuje da je prosječna dob u kojoj su djeca iz obitelji radničke klase započinjala s radom, pala s jedanaest i pol prije 1791 godine na deset godina u razdoblju 1791-1850.

Ovo novo istraživanje otkriva u koliko je velikoj mjeri kad su tvornice u pitanju, britanska industrijska revolucija - prva u svijetu, ovisila o djeci robovima.
Djeca za rad nisu primala plaću već samo hranu i smještaj u spavaonicama.
U 1790-im, bilo je na desetke tisuća takve neplaćene djece radnika.

Do početka 19 stoljeća, broj razvedenih brakova, očeva koji su napustili svoje obitelji, porastao je na 18%.
Mnogo ih je također poginulo u nesrećama, epidemijama i ratovima. Novo istraživanje sugerira da je oko trećina djece iz radničke klase odrastala u familijama sa samo jednim roditeljem.

"Ovaj proces je dodatno povećao pritisak na majke da šalju svoju djecu na posao", rekla je profesorica Humphries. "Po prvi puta, ovo novo istraživanje otkriva razmjer u kojem je engleska industrijska revolucija, a indirektno i imperijalistička ekspanzija, potpomognuta izrabljivanjem djece robova. Novi prikupljeni dokazi mijenjaju naše razumijevanje uzroka i posljedica industrijske revolucije, posebno kad je u pitanju priroda radne snage i odnosi između obitelji i gospodarstva", zaključila je na kraju.

Tko bi dakle to i pomislio, iznenađenje nije da su i djeca radila, "iznenađenje" je da je dječja robovska radna snaga bila ključni čimbenik za uspjeh industrijske revolucije.
Bez brige, kako danas za svakog pojedinačnog čovjeka, sveukupnu svjetsku populaciju, tako je i jučer, sustav sigurno bio osmišljen u najboljem interesu za
mlade osobe. Koga još zanimaju kolateralne štete, čini se? Ili...?

 

 

 

Sve je manje čimpanzi na svim vrstama radnih mjesta diljem svijeta u ovim modernim vremenima.
Široj populaciji je postalo sasvim jasno da robuje izgradnji nečijeg imperija, da je ova globalna financijska kriza sredstvo povratka u robovlasničku ekonomiju.
Zakoni, medijska propaganda i školski sustav, nisu uspjeli ubijediti najinteligentnijeg stvora u ovom zvjezdanom sustavu da živjeti kao rob i nije toliko loše.
Naši lideri su nas razočarali, naši lideri nas razočaravaju, naši lideri će nas nastaviti razočaravati. Prodaja iluzija ide sve slabije, svugdje na svijetu, politička klasa je u krizi, svi je preziru, nitko u nju više nema povjerenja. Razotkriven je lažni mit o vladi kao demokratskom obliku predstavljanja.
Monetarni sustav i novac su korišteni kao najrazornije oružje u borbi protiv čovječanstva.
Obični ljudi su odlučili kroz novac ponovo prisvojiti oduzete vrijednosti i prava, nema tog pitanja koje je u ovim trenucima za građane važnije od pitanja monetarne suverenosti i financijske neovisnosti.

Stigli smo do kraja tri stotine godina duge ere globalne ekspanzije i eksploatacije žive i nežive prirode omogućenih praksom središnjih banaka da krivotvore novčanice. Ovoliko dugi opstanak prevare, tri stotine godina, više je nego odličan rezultat, ali svemu jednom dođe kraj.
Stara izreka da politička moć izvire iz oružja, u nekim okolnostima može biti i istina, ali je nepobitna činjenica da od osnivanja Engleske Središnje Banke 1694 godine, globalna vlast proizlazi iz sposobnosti središnjih banaka (privatnih institucija) da stvarni kapital, zlato i srebro zamjenjuju bezvrijednim papirnatim novčanica izdavanim kao dug svih ostalih prema njima samima. Danas, u ovim modernim vremenima u kojima je sustav središnjih banaka zarazio čitav globus, cilj se postiže različitim omjerima ovih gangsterskih praksi u različitim zemljama, suština svega je da države moraju grcati u nepostojećim dugovima pod apsolutnom kontrolom svevidećeg oka.
Razvoj centralnog bankarstva je u stvari tajna dvije stotine godina duge vladavine britanskog imperijalizma koji je postigao svoj vrhunac u 1850 godini.
Središnja Banka Engleske je onomad pružila engleskom kralju mogućnost ratovanja na kredit. Engleski Kralj je dopustio Engleskoj Centralnoj Banci praksu izdavanja papirnatih obećanja u obliku novca baziranog na dugu. Kralj je time dobio neograničena sredstva za vođenje ratova, naravno, pod uvjetom da skupa s narodom naknadno isplati centralnoj banci i kamate i glavnicu. Engleska je to mogla činiti sve dok se imperij konstantno širio. Ali počevši od 1850 godine, engleski imperij slabi. Trgovinska bilanca je 1870 godine zagazila u crvenu negativu i do kraja stoljeća, Engleska je kao svjetska velesila propala.

 

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 5854 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu