Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Nesolventna Kalifornija Uvodi Novu Valutu: IOU Zadužnice

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman
Ocjena: / 1
LošeOdlično 

IOU (I Owe You) ili Zadužnica (IOU je engleska skraćenica za izraz "Ja ti dugujem") je obično neformalni dokument koji se koristi kao potvrda dugovanja. Kroz IOU su najčešće definirani dužnik, iznos dugovanja i vjerovnik, tako to barem piše u popularnoj Wikipediji.

23 Kolovoz 2010, iz agencije Bloomberg javljaju: Nove mjere koje je poduzela Kalifornija u očajničkoj borbi za opstanak koji je razornim naletom svjetske ekonomske krize doveden u pitanje, prisiliti će državne agencije da primaju IOU zadužnice kao sredstvo plaćanja.

 

Nova valuta, jednostavnije rečeno, jer to kompliciranim ekonomskim riječnikom i nije baš lako shvatljivo, predstavlja jednu od mnogih definicija bankrota: Nesolventna California koja baš kao i same Sjedinjene Američke Države funkcionira bez proračuna; a tko još uopće i treba proračun kad će Federalne Rezerve kupiti hrpu svega i svačega što je potrebno za financiranje svakodnevnog tekućeg poslovanja; ponovo je bankrotirala.

Rezultat toga je da su kalifornijski zakonodavci upravo donijeli zakon koji će ovoj državi po drugi put u povijesti omogućiti upotrebu IOU Zadužnica kao platnog sredstva, u biti za sve što se inače novcem može kupiti, od isporuka ugovorenih usluga do troškova zdravstvene zaštite; sve u svrhu toga da se pokuša sačuvati gotovina u dolarima (dolar je u principu isto što i IOU Zadužnica) kako bi se mogli isplatiti zajmovi velikodušnim kreditorima ove zemlje. Na putu prema dužničkom ropstvu, Kalifornija je ponovno dosegla svoj cilj.

Tko je taj koji neće rado prihvatiti jamstva države koja ne samo što je dva puta bankrotirala, već nije u stanju niti uravnotežiti svoj proračun, kao što to nalaže zakon? Najveća je ironija od svega ta da ni ovaj najnoviji financijski trik ne može sakriti neizbježno finale.

Kalifornija je inače država čija je ekonomija osma po veličini na svijetu, a prošle godine je u sličnoj problematičnoj situaciji s proračunom, izdala u optjecaj IOU Zadužnica u "vrijednosti" od 2,6 milijarde dolara.

Ovako nešto u Kaliforniji ne pamte još od Velike depresije...
Jest da je i ova nova valuta "nešto" drugačija od alternativne valute Crom, ali tako to ide...

S obzirom da se radi o društvenoj zajednici na čijem čelu stoji slavni glumac Arnold Schwarzenegger, Terminator-ice, Batman-ice i Predator-ice baš nekako i ne pašu, ali u guvernerovu čast, novoj valuti, odnosno novim novčanicama, doista bi savršeno odgovarao naziv Arnies, ili ti po naški Arnold-ice.

Film "Glup I Gluplji (Dumb & Dumber)" je američka komedija iz 1994 godine, u kojoj glavnu ulogu ne igra Arnold Schwarzenegger već Jim Carrey.
Scena posebno odabrana za ovu priliku nosi naziv "Prazan Kofer Pun Novca":

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this video 

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 3004 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu